Deprecated: wp_make_content_images_responsive is verouderd sinds versie 5.5.0. Gebruik in plaats daarvan wp_filter_content_tags(). in /home/fysioth1/public_html/wp-includes/functions.php on line 5211

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Diseases (chronische obstructieve longaandoeningen). Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd door een ontsteking en bij een ernstige vorm zijn de longen beschadigd. Roken is vaak de belangrijkste oorzaak van deze beschadiging. Chronische bronchitis komt alleen voor bij volwassenen. Als u klachten heeft zoals bijvoorbeeld veelvuldig hoesten, slijm opgeven, kortademigheid of piepende ademhaling bij inspanning (bv trap oplopen, tegen wind fietsen, stevig wandelen) doet u er goed aan de huisarts te raadplegen. Deze kan naar uw longen luisteren met een stethoscoop en een longfunctie onderzoek laten doen.

Als de diagnose COPD gesteld is, wordt de behandeling ingesteld. Bij Fysiotherapie Coevering werken mensen die speciaal opgeleid zijn voor het beweegprogramma COPD. De fysiotherapeut zal beginnen met een eerste gesprek en het afnemen van een aantal testen. Hierdoor kan de fysiotherapeut u het beweegprogramma op maat aanbieden. De testen laten zien wat uw huidige conditie is en welke bewegingen u kunt maken. Daarnaast wordt gekeken hoe het ademhalingspatroon is en indien nodig krijgt u oefeningen om dit te verbeteren.

De training kan zowel individueel als in groepsverband gebeuren. Het groepsverband is met mensen die ook bekend zijn met COPD. Een ieder draait wel zijn eigen persoonlijk programma.